úterý 21. listopadu 2017

Perníčky - recept

Jak jsem předsevzala, letos jsem si udělala čas a upekla si na Vánoce perníčky. Perníčky prostě nesmí chybět a jsem ráda, že to nedopadlo jako loni. Letos už mám perníčky napečené. A když jsem začala spisovat slíbený recept na blog, zjistila jsem jednu nemalou drobnost. V zápalu jsem úplně zapomněla fotit! :-) Naštěstí nebylo vše ztraceno. Něco jsem nafotila teď a něco vytáhla ze svého archivu, takže o nic nepřijdete.

www.jsemholkamodrooka.blogspot.cz
www.jsemholkamodrooka.blogspot.cz

Recept je úplně jednoduchý a nejlepší na něm je, že perníčky jsou hned k jídlu a moc dobrý! Píšu to proto, že jsou recepty, kdy se perníčky musejí nechat odležet, aby nebyly tvrdé jako kámen. Nejdřív uvedu základní recept, pak letošní drobnou obměnu.

Na menší dávku (jsme jen 2) je potřeba:
www.jsemholkamodrooka.blogspot.cz


2 lžíce medu
40 dkg hladké mouky
14 dkg moučkového cukru
6 dkg tuku
2 vejce
1 lžička anýzu
1 lžička skořice
1 lžička sody
mleté hřebíčky

+ vejce na potírání


Jednoduše všechno dáme do mísy a zpracujeme těsto, které dáme vychladit do ledničky. Většinou píšou třeba 30 minut, já si udělala těsto jeden večer a k pečení jsem se dostala asi až za 3 dny.

www.jsemholkamodrooka.blogspot.cz
Po vychlazení těsto vyválíme, vykrojíme tvary a dáme péct do trouby. Já pekla asi na 200 °C dokud nebyly zlatavé. Je to jen pár minut, tak perníčky hlídejte. A hned po vytažení z trouby potřeme rozškvrdlaným vajíčkem, dokud jsou perníčky horké. Většina známých perníčky zdobí. Já ne, mně ta poleva kazí chuť perníčku.

www.jsemholkamodrooka.blogspot.cz
Letos jsem do těsta dala asi jeden díl hladké mouky a 3 díly špaldové celozrnné a místo jednotlivých koření jsem dala kořenící směs do moučníku z Davídkovo koření.

A co vy? Pečete na Vánoce? Zdobíte perníčky?

www.jsemholkamodrooka.blogspot.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat